Matbröd med kross
Här kommer ett till gott sorts bröd!
Ingredienser;
4dl krossad råg eller vete
8dl vatten
10dl filmjölk
100g jäst
4tsk salt
4msk olja eller flytande margarin
26dl rågsikt
- Koka kross och vatten ca 10 min. Rör om då och då.
- Häll "gröten" i en bunke.
- Blanda i fil. Kontrollera att blandningen är fingervarmt.
- Smula ner jästen och rör om så att den löser sig.
- Tillsätt salt, olja eller margarin och nästa allt mjöl, spara lite till utbakningen.
- Arbeta ihop till en smidig deg.
- Jäs den övertäckt i ca 30 min.
- Knåda degen lätt på mjölat bakbord.
- Forma degen till små bollar.
- Lägg dem på en plåt, smord eller bakplåtspapper
- Jäs under bakduk i ca 30 min
- Sätt på ugnen på 200°
- Grädda i nedre delen av ugnen i ca 10-15 min (tills dom får en brun fin yta)
- Låt bröden svalna på galler eller under bakduk.
Frys in bröden och ta fram när du ska äta dom, då hålls dom färska.
/Emporna
Kommentarer
Trackback