Skinkpaj

Skinkpaj för 4-6 personer

Pajskalet brukar jag göra efter detta recept, blanda ihop alla ingredienser och tryck ut i en pajform.

100 gram margarin eller smör
2-3 dl vetemjöl (lite nyttigare ta då 1 dl rågmjöl + 1 dl vetemjöl)
½ dl havregryn
½ msk salt

När pajskalet är utpressat i formen brukar jag lägga den in i kylen i minst 30 min och därefter brukar jag grädda skalet i ugnen i ca 5-10 minuter i 225 grader.

Fyllning:
1 pkt riven skinka
1 röd paprika

Äggstanning
3 ägg
3 dl mjölk
½ tsk Salt

Fyll pajskalet med skinka, paprika och något annat om man vill ha de. Vispa ihop äggstanningen och släng in i ugnen i 20-40 min. Pajen är klar när äggstanningen tagit ihop sig.

/Anna-Karin

Glömde tyvärr att fota.

Kycklingsoppa med apelsinsmak

Kycklingsoppa – 4 personer


3 Små morötter
1 Palsternacka
1 Röd paprika
1 Vitlök
1 Apelsin
2 grönsaksbuljongtärningar
1 Liter vatten
2 Kycklingfiléer


Hacka morötterna, palsternackan, paprikan och vitlöken i små bitar. Koka dem tillsammans med buljongtärningarna tills grönsakerna är mjuka. Mixa allt till en slät soppa.
Lägg i kycklingfiléerna som är hackade i tärningar och skalet från apelsinen som du rivit med rivjärn och koka i ca 10 minuter. Kolla noga så att kycklingen är igenomkokad, den ska vara vit hela vägen om du skär den på hälften. Servera med en klick Cremé Fraiche i soppan. Servera!

/Anna-Karin






Tonfiskgratäng!

Dagens middag!

Tagliatelle för 4 portioner (blev makaroner för oss, men ser nog lite mer aptitligt ut med tagliatelle)
2 burkar tonfisk
2 förpackningar matlagningsgrädde (blev mjölk och lite creme fraische för oss)
1dl Chilisås
1/2dl Sweet Chili sauce
2 tsk citronpeppar
salt
Riven ost (gärna någon med lite smak, exempelvis västerbottensost)
1. Koka pastan
2. Rör ihop allt annat (kallt)
3. Lägg i en ugnsform och grädda i ugnen (200-225°c) tills den ser klar ut.
Det var riktigt gott! :)


/EmpanE

Veckosallad

Här är receptet på den jag brukar göra, riktigt god!

ca 1 - 1,5kg morötter
ca 0,5 - 1kg vitkål

Riv morötterna och vitkålen.
Om man vill kan man tillägga paprika eller purjolök eller det man själv känner för :)
Koka sedan ihop
1dl rapsolja
3/4dl äppelcider vinäger
1/2dl socker
lite salt och lite svartpeppar
låt det svalna innan du häller det över salladen!
/EmpanE

Blåbärspaj

Blåbärspaj 225 grader

Pajskalet brukar jag göra efter detta recept, blanda ihop alla ingredienser och tryck ut i en pajform.

Pajskal:
125 gram rumstempererat margarin eller smör
2-3 dl vetemjöl (lite nyttigare ta då 1 dl rågmjöl + 1 dl vetemjöl)
½-1 dl havregryn
½ msk salt
1 msk socker

När pajskalet är utpressat i formen brukar jag lägga den in i kylen i minst 30 min och därefter brukar jag grädda skalet i ugnen i ca 5-10 minuter i 225 grader.

Fyllning:
Blåbär
1 pkt gräddfil
1 ägg
2 tsk socker

Efter att skalet har gräddats är det dags att fylla skalet. Lägg i bären i skalet. Vispa ihop gräddfil, ägget och sockret i en bunke och häll över blåbären. Släng in i ugnen för att gräddas i ca 20 min.

Vaniljsås:
4 dl mjölk
2 ägg
2 msk socker
1 ½ msk potatismjöl (funkar med vetemjöl också)
2-3 msk vanillinsocker


Vispa ihop allt förutom vanillinsockret i en kastrull och ställ på spisen och låt det sjuda (koka ej!!) tills såsen har önskad konsistens. Använd gärna en plastvisp för att inte föra över smak och färg i såsen. När såsen är klar, lägg i vanillinsockret tills smaken är som du vill.

/Anna-Karin

 


Ris och baconinlindad kyckling med currysås

4 portioner

Ris
2 stora (4 små) kycklingfiléer
1 pkt Bacon
Peppar
Salt
3 msk Matfett
2 ½ msk Curry
2 msk mjöl
2-3 dl mjölk
½ gullök

Koka ris.

Skär upp kycklingfiléerna i lämpligt stora bitar, gnid in peppar och salt och linda in dessa med bacon. Tänk på att snåla lite med saltet då baconen redan bidrar med saltig smak. Dessa förs in i ugnen i ca 20 minuter på 225 grader. Kontrollera genom att skära igenom för att se om kycklingen är klar!

Currysåsen kan du göra medans kycklingen är i ugnen. Börja med att lägga matfett i en kastrull tillsammans med currykrydda och finhackad gullök tills löken blir gyllenbrunt. Strö över lite mjöl och vispa runt, häll sedan i vätskan. Är såsen för tjock häller du i lite mer mjölk och för tunn så blanda i lite mjöl. Smaka och tillsätt mer curry om det behövs.

/Anna-Karin




RSS 2.0