Skinkpaj
Pajskalet brukar jag göra efter detta recept, blanda ihop alla ingredienser och tryck ut i en pajform.
100 gram margarin eller smör
2-3 dl vetemjöl (lite nyttigare ta då 1 dl rågmjöl + 1 dl vetemjöl)
½ dl havregryn
½ msk salt
När pajskalet är utpressat i formen brukar jag lägga den in i kylen i minst 30 min och därefter brukar jag grädda skalet i ugnen i ca 5-10 minuter i 225 grader.
Fyllning:
1 pkt riven skinka
1 röd paprika
Äggstanning
3 ägg
3 dl mjölk
½ tsk Salt
Fyll pajskalet med skinka, paprika och något annat om man vill ha de. Vispa ihop äggstanningen och släng in i ugnen i 20-40 min. Pajen är klar när äggstanningen tagit ihop sig.
/Anna-Karin
Glömde tyvärr att fota.
Kycklingsoppa med apelsinsmak
3 Små morötter
1 Palsternacka
1 Röd paprika
1 Vitlök
1 Apelsin
2 grönsaksbuljongtärningar
1 Liter vatten
2 Kycklingfiléer
Hacka morötterna, palsternackan, paprikan och vitlöken i små bitar. Koka dem tillsammans med buljongtärningarna tills grönsakerna är mjuka. Mixa allt till en slät soppa.
Lägg i kycklingfiléerna som är hackade i tärningar och skalet från apelsinen som du rivit med rivjärn och koka i ca 10 minuter. Kolla noga så att kycklingen är igenomkokad, den ska vara vit hela vägen om du skär den på hälften. Servera med en klick Cremé Fraiche i soppan. Servera!
/Anna-Karin
Tonfiskgratäng!
Veckosallad
Blåbärspaj
Blåbärspaj 225 grader
Pajskalet brukar jag göra efter detta recept, blanda ihop alla ingredienser och tryck ut i en pajform.
Pajskal:
125 gram rumstempererat margarin eller smör
2-3 dl vetemjöl (lite nyttigare ta då 1 dl rågmjöl + 1 dl vetemjöl)
½-1 dl havregryn
½ msk salt
1 msk socker
När pajskalet är utpressat i formen brukar jag lägga den in i kylen i minst 30 min och därefter brukar jag grädda skalet i ugnen i ca 5-10 minuter i 225 grader.
Fyllning:
Blåbär
1 pkt gräddfil
1 ägg
2 tsk socker
Efter att skalet har gräddats är det dags att fylla skalet. Lägg i bären i skalet. Vispa ihop gräddfil, ägget och sockret i en bunke och häll över blåbären. Släng in i ugnen för att gräddas i ca 20 min.
Vaniljsås:
4 dl mjölk
2 ägg
2 msk socker
1 ½ msk potatismjöl (funkar med vetemjöl också)
2-3 msk vanillinsocker
Vispa ihop allt förutom vanillinsockret i en kastrull och ställ på spisen och låt det sjuda (koka ej!!) tills såsen har önskad konsistens. Använd gärna en plastvisp för att inte föra över smak och färg i såsen. När såsen är klar, lägg i vanillinsockret tills smaken är som du vill.
/Anna-Karin
Ris och baconinlindad kyckling med currysås
Ris
2 stora (4 små) kycklingfiléer
1 pkt Bacon
Peppar
Salt
3 msk Matfett
2 ½ msk Curry
2 msk mjöl
2-3 dl mjölk
½ gullök
Koka ris.
Skär upp kycklingfiléerna i lämpligt stora bitar, gnid in peppar och salt och linda in dessa med bacon. Tänk på att snåla lite med saltet då baconen redan bidrar med saltig smak. Dessa förs in i ugnen i ca 20 minuter på 225 grader. Kontrollera genom att skära igenom för att se om kycklingen är klar!
Currysåsen kan du göra medans kycklingen är i ugnen. Börja med att lägga matfett i en kastrull tillsammans med currykrydda och finhackad gullök tills löken blir gyllenbrunt. Strö över lite mjöl och vispa runt, häll sedan i vätskan. Är såsen för tjock häller du i lite mer mjölk och för tunn så blanda i lite mjöl. Smaka och tillsätt mer curry om det behövs.
/Anna-Karin