Chokladpannacotta
Ingredienser för 4 portioner
- 3 dl vispgrädde
- 3 msk socker
- 150 g mörk blockchoklad
- 1.12 st gelatinblad
- Bär
- Grädde
- Blötlägg gelantinbladet i en skål med vatten i cirka 5 minuter. Koka undertiden upp grädde och socker. Ta bort kastrullen från värmen och låt stå 10 minuter under lock.
- Ta upp gelantinbladet och krama ur vattnet. Lägg ner det i den varma grädden och rör om så att det smälter.
- Hacka chokladen och lägg i bunke. Häll över den varma gräddblandningen och rör om väl.
- Häll upp i 4 koppar eller glas och ställ dem kallt i kylen cirka 3 timmar tills de stelnat helt. Servera med hallon och blåbär och grädde
Pizzapaj
- Chilisås
- 800 g köttfärs (2 pajer)
- 1 paket Fetaost
- Rödlök
- Tomater
- Pizzakrydda
- Riven ost
- 50 g färsk jäst
- 2 tsk socker
- 1 tsk flingsalt
- 0,5 dl olivolja
- 3 dl ljummet vatten (fingervarmt)
- 7 dl vetemjöl
- Blanda jäst, socker, salt, olja och fingervarmt vatten (37 grader) i en degbunke.
- Rör i mjöl, lite i taget, tills du får en fast och elastisk deg. Spara resten av mjölet till utbakning.
- Jäs degen i bunken under bakduk i cirka 25 minuter.
- Dela degen i två delar och ta fram två pajformer och tryck ut ett tunnt lager i pajformerna
- Stek köttfärsen
- Krydda och salta efter smak
- Smörj chilisåsen på bottnarna av pajdegarna
- Lägg sedan på köttfärsen
- Smula på fetaost
- Hacka tomater och lök och lägg på
- Avsluta med riven ost och pizzakrydda
- Värm i ugnen på 200°c i ca 10-15 min (beroende på hur tjock deg det är i botten)
Krustader
- 1,5 dl creme fraische
- 0,75 dl majonäs (MEN, jag tog max en msk. Man får bestämma efter egen smak)
- 1,5 msk hackad dill
- 75g rensade räkor
- citronpeppar efter smak
- Rödlök efter smak
- Rom
- Dill
- Räkor
- Coctailtomat
- Rödlök
- Rör ihop alla ingredienser och låt stå kallt en stund
- Skeda i röran i krustaderna
- Garnera krustaderna
- Servera
Saftig morotskaka
Ingredienser
- 6 ägg
- 6 dl socker
- 6 dl mjöl
- 3 tsk bakpulver
- 3 tsk bikarbonat
- 3 tsk kanel
- 3 tsk vaniljsocker
- 180 g smält margarin
- NÄSTAN 1kg morötter
Glasyr:
- 200 g philadelfiaost
- 150 g margarin
- 6 dl florsocker
- 3 tsk vaniljsocker
- Smöra en långpanna.
- Vispa ägg och socker pösigt.
- Rör ner övriga ingredienser.
- Häll smeten i långpannan och grädda i 175 grader ca 25 minuter.
- Rör ihop alla ingredienser till glasyren och bred ut denna när kakan svalnat.
- Skär i bitar och njut till kaffet.
Omelett med broccoli och bacon
- Ett paket bacon
- Några broccoli träd
- Coctailtomater
- Färska champinjoner
- 6 Ägg
- 2-3 dl Mjölk
- ca 1 msk Mjöl
- Salt och peppar
- Värm broccolin i lite vatten
- Hacka och stek champinjonerna
- Stek bacon
- När detta är klart, lägg det i en liten ugnsform
- Vispa ägg och mjölk
- Blanda i mjöl
- Häll det i formen
- Grädda i ugnen ca 20-30 min på 200°c
Tonfisksallad med couscous
- Couscous för 4 personer
- Två burkar salladstonfisk
- En paprika
- En halv gurka
- 2-3 stora tomater
- Ceasar sallad
- Feta ost
- 3 ägg
- Gör i ordning couscousen och låt den svalna.
- Koka äggen och låt dem svalna
- Hacka ner allt och blanda det i en stor bunka.
- Blanda ner couscousen
- Hacka äggen och lägg dem överst
Apelsinkyckling
Här kommer ett recept som även finns i vår kokbok som jag gjorde till middag idag.
4 personer
600 gr kycklingfilé
3 Apelsiner
2 msk vetemjöl
½-1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Matfett till pannan
1 dl grädde eller creme freise
hackad persilja
- Riv av skalet på en av apelsinerna och pressa ut saften från två apelsiner i en bunke/liten skål. Den tredje apelsinen skär du bort skalet på och gör klyftor av det hela.
- Blanda mjölet med salt och peppar på en tallrik, vänd kycklingfileérna i mjölet och stekt dem sedan.
- Låt kycklingen steka i ca 6 minuter så att de får en fin yta runt om.
- Häll sen på apelsinsaften + apelsinskalet på och låt sjuda under lock tills att kycklingen är klar.(6-8 min)
-När kycklingen är klar så slänger du i apelsinskivorna och grädden/cremefreisen tills det är varmt.
-Strö över med persilja och det är klart!
/Anna-Karin
Rörda kakan
- 2 st ägg
- 2 dl socker
- 2 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljsocker
- 100 gram smält smör
- 1 tsk kanel
- 50 gram hackade nötter eller 0,5 dl kokos
- Smöra och bröa en sockerkaksform ca 22cm i diam.
- RÖR (INTE VISPA!) samman alla ingridienser förutom kanel och nötter eller kokos.
- Häll smeten i formen och strö över kanel och nötter eller enbart kokos.
- Grädda i 175 gradig ugn ca 15-20 minuter.
Rotfruktssoppa!
- 6 medelstora potatisar en palsternacka en liten purjolök
- 1-2 gul lökar (beroende på storlek)
- 3 stora morötter
- 1-2 färska chili (beroende på storlek)
- en halv citron
- 2 grönsaksbuljonger
- vatten (så att alla grönsaker är täckta av vatten)
- grädde
- salt
- peppar
- Skär alla grönsaker.
- Häll i vatten och grönsaksbuljong..
- Ha i chilin på slutet.
- Låt koka till allt är väldigt mjukt..
- salta, peppra Mixa soppan slät och häll tillbaka i kastrullen.
- Tillsätt mer vatten och grädde så att de börjar likna en soppa (den kommer att vara tjock i början).
- Pressa citron och krydda mer om de behövs.
- NJUT!!!!!
Banankaka
Ingredienser
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk (eller vatten)
1-2 Bananer (bananerna ska helst vara väldigt mogna, prickiga bananer är bäst) 1 msk Matfett att smörja in formen
Börja med att vispa ägg och socker fluffigt. Smält smöret och häll sedan i bunken tillsammans med socker/äggblandningen.
Häll sedan i resten av ingredienserna och blanda, mosa den banana som ska i med gaffel. Häll allt i en ugnsform och in i ugnen på 175 grader i ca 30-40 minuter. Stick ner en provsticka och se om den är klar, Helst ska den vara lite halvfärdig så att den är lite saftig. (OBS! Se upp så att den inte blir torr!!)
/Anna-Karin
Supergod Laxsoppa
Här kommer ett recept på en awesome laxsoppa med curry!! Tillaga den och bara njut!
Ingredienser;
600g lax
200g morötter
200g purjolök
100g paprika
2 tsk curry
2 msk smör
2st fiskbuljongtärningar
2 dl creme frasche
1 dl dill
saft från ½ citron
Salt, citronpeppar och kanske andra kryddor efter smak
- Smält smöret och tillsätt curryn i en kastrull.
- Tillsätt grönsakerna och bryn dem ett tag.
- Koka 1 liter vatten i vattenkokaren som sedan ska tillsättas i grytan.
- Tillsätt även 2st fiskbuljongtärningar.
- Koka 5-10 min.
- Tillsätt laxen och låt sjuda i ca 5 min.
- Tillsätt 2 dl creme fraische, 1 dl dill, saft från ½ citron och salt efter smak.
Mycket smakrik och god kycklingrätt med lite sting!
- Skär köttet i strimlor och blanda det med sojan.
- Låt köttet marinera i sojan i 20-60 minuter.
- Rör om i burken med kokosmjölk.
- Hetta upp 2/3 av kokosmjölk med ingefära, citrongräs, röd curry, vitlök, och fisksås.
- Rör ner lite kött i taget och koka upp.
- Låt puttra under lock i ungefär tio minuter tills köttet är mört.
- Blanda ner limeblad/finrivet limeskal, socker och pressad lime.
- Tillsätt den sista kokosmjölken och thaibasilika/koriander.
- Tips! Blanda gärna ner säsongens grönsaker eller kikärter från burk.
- För den som vill kan köttet bytas helt mot blötlagda, kokta kikärter.
- Fisksåsen får alla andra smaker att lyfta.
- Att tillsätta en del av kokosmjölken i slutet räddar den fina kokossmaken.
- Servera med ris och mycket grönsaker.
Umans frasvåfflor!
4 ½ dl våffelmix
1 dl havregryn
¾ msk vaniljsocker
125g smält smör
4 ½ dl ramlösa (eller starköl)
1 krm salt
1 dl filmjölk
Samtliga ingredienser rörs samman och får stå i kylskåp över natten
Sedan är det bara att njuta av de goda våfflorna
Vi rekommenderar hjortronsylt och grädde. Goda våfflor som får en härlig frasig konsistens.
Grymt god svampsoppa!!!
*20 g torkad svamp (Karl-Johan)
*1 msk smör (Viktigt att det är SMÖR och inte margarin)
*2 msk mjöl
*buljongtärning
*1 dl grädde
*¼ tub ädelost
*vatten CA 1 liter, börja med mindre och tillsätt sedan mer om det behövs
koka 15 min
*klipp i persilja
1. Lägg den torkade svampen i blöt i ca 20 min
2. Torrstek svampen (i en kastrull) tillsätt smöret då svampen fått lite färg och bryn en stund.
3. Salta och peppra litegrann
4. Tillsätt grädden och låt det puttra lite
5. Tillsätt sedan vattnet och buljongtärningen
6. Tillsätt ädelost
7. Låt koka i ca 15 min
8. Klipp sedan i persilja
Kattens kolatårta med dajm
13 st digestivekex
125 g äkta smör, smält
25 dl vispgrädde
3 st bananer
1 st daim att riva på toppen
1. Den kondenserade mjölken ska kokas i precis nästan kokande vatten i 3 timmar och 15 minuter. (Småbubbla)
2. Låt burken sedan kallna och låt den stå i kylen tills dagen efter. ( Eller bara tills den svalnat helt enkelt)
3. Smula sönder kexen och tillsätt sedan smöret.
4. Denna smet hälls sedan av i en passande form. Går också bra med småformar om man tycker att det är ”festligare”.
5. Fördela sedan den kondenserade mjölken över botten. Var försiktig! Botten är väldigt spröd och går lätt sönder. Hit kan du förbereda! Ställ formen i kylen så länge.
6. Vid servering
Skär upp bananerna i smala skivor och lägg dessa över hela tårtan.
7. Vispa grädden och häll över den.
8. Riv sedan lite daim som dekoration.
9. Till barnkalaset är geléhallon ett perfekt alternativ. På sommaren är lite hallon riktigt gott.
Lycka till.
Matbröd med kross
- Koka kross och vatten ca 10 min. Rör om då och då.
- Häll "gröten" i en bunke.
- Blanda i fil. Kontrollera att blandningen är fingervarmt.
- Smula ner jästen och rör om så att den löser sig.
- Tillsätt salt, olja eller margarin och nästa allt mjöl, spara lite till utbakningen.
- Arbeta ihop till en smidig deg.
- Jäs den övertäckt i ca 30 min.
- Knåda degen lätt på mjölat bakbord.
- Forma degen till små bollar.
- Lägg dem på en plåt, smord eller bakplåtspapper
- Jäs under bakduk i ca 30 min
- Sätt på ugnen på 200°
- Grädda i nedre delen av ugnen i ca 10-15 min (tills dom får en brun fin yta)
- Låt bröden svalna på galler eller under bakduk.
Morots- och linfröbullar
10dl vatten
100g smör eller margarin, rumstemp (vi använder 1dl olja)
4 tsk salt
4 msk flytande honung
4 rivna morötter (ju större, desto saftigare blir bröden)
2 dl linfrön
10dl rågsikt
ca 18dl vetemjöl
- Rör ut jästen med ljummet vatten i en bunke.
- Tillsätt övriga ingredienser och arbeta degen tills den är smidig.
- Jäs ca 1 timma.
- Ta upp degen och knåda den lätt på mjölat bakbord.
- Dela degen i ca 20 bitar.
- Lägg på plåt med bakplåtspapper.
- Jäs ca 30 min utan bakduk.
- Sätt på ugnen på 225°
- Grädda 10-15 min mitt i ugnen.
- Låt bullarna svalna på galler utan bakduk.